Allemaal een Lambo !

Status Quo

Stel je voor – jij en je partner wonen in een gezellig rijhuisje in een Gentse volkwijk. Jullie hebben samen 2 kinderen en een poes. Of niet. Elke ochtend kuier je naar de warme bakker op een schamele 50m van je deur. Je maakt een praatje met de buurman over het weer en zwaait vrolijk naar de plaatselijek apotheker die opent voor de dag. Het leven is harmonieus en voorspelbaar. Niets aan het handje.

Maar een dag later koop je in de boekhandel een Euromillions-lot – er is nu éénmaal 300 miljoen euro te winnen. Je weet maar nooit. Je voelt je een beetje schuldig want als iemand uit de vriendenkring in jouw bijzijn durft zeggen dat hij “op de lotto speelt” dan laat jij niet uit om steeds je zelfde grapje uit te kramen over hoe de lotto een “extra belasting is op mensen die slecht zijn in wiskunde”.

Fast forward naar vrijdagavond – je was die lottotrekking helemaal vergeten en vlak voor het slapengaan kijk je snel eens op je telefoon naar de winnende nummers. Je kijkt naar het papier – terug naar je telefoon – terug naar het papier en voelt een beklemmend gevoel. Dit kan niet waar zijn! Dit is een grap ! Maar nee hoor, daar staan ze – zwart op wit – de winnende cijfers. 300 miljoen euro

Je kan die nacht niet slapen – je bent in shock maar geleidelijk aan kom je tot het besef dat het echt is. Je kijkt wel honderd keer naar het briefje. Het is midden in de nacht en jij en je partner zitten vol adrenaline en ongeloof aan de keukentafel.

300 miljoen euro. 300. Miljoen ! Euro !

De euforie is overweldigend maar heel geleidelijk aan komt het besef. En het is je partner die het het eerst beseft, je aankijkt en zegt : “we moeten onmiddellijk verhuizen”.

Je kan je intussen afvragen waarom ik hier een verhaaltje opdis over de lotto.

Veiligheid

Ik mocht een aantal weken geleden een “security awareness” cursus gaan geven bij één van onze klanten.

Heel leuk om te doen en soms best uitdagend. Als het gros van de bedrijfsleiders in 2022 de schouders ophaalt voor security bewustwording, dan kan je die houding exponentieel terugvinden bij hun mensen.

Ik heb daar ook alle begrip voor – daar zit je dan en dan rijst er een doemprofeet voor je op die je wijst op een resem gevaren. Meestal gevaren waar je zelf nog niet bij hebt stilgestaan. Meeste van die gevaren lijken ook vooral het bedrijf zelf te treffen – wat ook een zekere afstand creëert ten opzichte van het probleem.

Maar daarom geef ik graag in zo’n cursus het voorbeeld van de lotto. Want waar is het de meeste hackers om te doen ? Juist ja, geld! Ofwel rechtstreeks of informatie die ze dan verkopen voor geld.

De dag dat je “het groot lot” wint is het laatste wat je mag doen (en ironisch genoeg het meest populaire antwoord op de vraag wat mensen zouden doen moesten ze de lotto winnen) om “een feestje te geven voor al je vrienden”.

Je zal trouwens ontdekken dat je heel plots heel wat “vrienden” erbij hebt en dat oude vrienden weer terug gaan opduiken.

Je kan niet zomaar jezelf een “Lambo” aanschaffen en die doodleuk in de straat parkeren zonder problemen te verwachten. Ik denk trouwens niet dat je goed slaapt.

Ikzelf rij sinds vorig jaar met zo’n Tesla Model 3 en hoewel ik dat een fantastische auto vind – heb ik getwijfeld om terug te gaan naar iets simpel. Ik kreeg gewoon veel reacties en niet altijd positief. Verkeersaggressie gewoon zomaar,

Nee – je hebt bescherming nodig op dat moment. En je moet verhuizen. Je moet tussen mensen gaan wonen die nog rijker dan jou zijn op dat moment. Je moet een omheining rond je huis plaatsen – en die Lambo ? Die moet in een garage onttrokken aan het zicht. Dat is trouwens een vereiste van de verzekering.

Zo een Lamborghini kost je een goeie 250.000€

Bewustwording

Wij hadden onlangs een dossier waarin een personeelslid was vertrokken met een kopij van een Excel-bestand. De informatie in dat Excel-bestand werd tijdens de gerechtelijke procedure geschat op 3 miljoen euro. Dat zijn zowaar 12 Huracan’s !

En deze Lambo’s stonden zomaar op de stoep. De deuren wagenwijd open. En het personeel kon er ongelimiteerd mee rondrijden.

Maar waar we voor materieel goed we dit in onze botten voelen – je kan een wagen aanraken – zijn we blind wanneer het om informatie gaat.

Als je belangrijke informatie hebt in je bedrijf – zoals zorgvuldig opgebouwde klantenlijsten of specifieke know-how dan moet je daar een verdediging rondbouwen. Je kan die bestanden niet hetzelfde behandelen als het dagmenu in het bedrijfsrestaurant. En toch zien we dat keer op keer wel gebeuren.

Het is een blinde vlek – en het gaat er vrij hard aan toe tussen bedrijven. Sommige firma’s kapen mensen weg bij hun grootste concurrent in de hoop (en soms zelfs verwachting) dat ze niet alleen de persoon maar ook het Excel bestand gaan krijgen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *